Svenska FN-förbundet vann kommunikationspris för sitt sätt att visa krigets okända lidande på utomhustavlor.

Svenska FN-förbundet vann kommunikationspris för sitt sätt att visa krigets okända lidande på utomhustavlor. Personliga tillhörigheter från offren i krigets Georgien blev basen i kampanjen signerad reklambyrån Ogilvy.

Många känner inte till det enorma, civila lidandet i Georgien efter kriget. Somliga städer bombades till grunden, tusentals människor omkom och idag finns det över 280 000 interna flyktingar på olika förläggningar runtom i landet.

För att visa sanningen med högsta möjliga trovärdighet, åkte Svenska FN-förbundet och deras reklambyrå Ogilvy till Georgien. Bland ruinerna samlade man personliga tillhörigheter som tillhört krigets offer. Vi besökte också familjer och fick föremål som tillhört deras nära anhöriga. Tillsammans med en kortfattad bakgrundsförklaring placerade vi sedan de fysiska föremålen i stortavlor, som bevis för det dolda civila lidandet.

Juryns motivering: Vissa saker glömmer man aldrig. Det här är en sån sak. Förpackad i en utomhustavla på en gata i Stockholm. Reklam när den når som djupast och stannar som längst.

Juryn i Guldägget består av några av Sveriges bästa copywriters, art directors, kommunikationsexperter, designer och PR-konsulter. Tävlingen arrangeras av Sveriges Reklamförbund.

Alla vinnare i Guldäggets utomhuskategori 2009:

Guld
Det okända lidandet / Svenska FN-förbundet / Ogilvy

Silver
Big Tasty / McDonald's Hamngatan / DDB Stockholm
Skadereglering / Åhléns / King

Diplom
Begränsad upplaga / Nordiska Kompaniet / Lowe Brindfors
En glimt av Zlatan / Nike / Scholz & Friends Stockholm AB
Från singel till familj / Skoda Sverige / DDB Stockholm
Guldfisk / UHU Sverige AB / Storåkers McCann
Kina på NK / Nordiska Kompaniet / Lowe Brindfors
Mobilsurf / Telia Sonera / Storåkers McCann
Polarpriset / Polarpriset / Storåkers McCann
Provrum / Stockholm Quality Outlet / John Doe Worldwide

Kontaktpersoner
Digge Zetterberg, projektledare Guldägget, 073-596 84 38
Morgan Öberg, informationschef, Sveriges Reklamförbund, 070-377 65 64

Om Guldägget
Syftet med Guldägget är att lyfta fram Sveriges bästa kommunikation och föra svensk kommunikation framåt. Den kreativa standarden ska höjas. Det ska inspirera och ge mod till en hel bransch. Kommunikationsskapare ska vilja anstränga sig ännu mer och näringslivet ska uppleva den avgörande betydelsen av god kommunikation. Läs mer på guldägget.se

Om Sveriges Reklamförbund
Sveriges Reklamförbund är en branschorganisation för alla typer av konsulter inom kommunikation, såsom reklam, PR, design, event, DM, digital, media och action marketing. Vi inspirerar och utbildar våra medlemmar för att de ska kunna göra bättre affärer, både för sina uppdragsgivare och för sig själva. Exempelvis bistår vi med juridisk kompetens och ARU-auktorisation. Dessutom arbetar vi med opinionsbildning för att öka kännedomen om kommunikationens betydelse för näringsliv och samhälle. Läs mer på reklam.se
Kontakt


Anna Magnberg

Projektledare

anna@komm.se

0763 96 84 21

Linda Nilsson

VD Sveriges Kommunikationsbyråer

linda@komm.se